SÅ TAR DU HAND OM LYMFSYSTEMET UNDER GRAVIDITET

Under min utbildning till lymfterapeut fick jag ta del av kunskap som är oerhört viktigt för dig som är gravid. Gravida är en riskgrupp för svullnader – sk ödem. Vanligtvis är det i benen som gravida får svullnader.

I Tyskland, som är ett föregångsland inom lymfterapi, så får varje gravid två par kompressionsstrumpor – stödstrumpor gratis i förebyggande syfte. En fin omsorg om de gravida.

Varför gör de då detta? 

Jo för under graviditeten kan en del få svullnader för att deras lymfsystem belastas över den kapacitet de har. Vi människor har lite olika kapacitet beroende på olika anledningar. Exempelvis: ärftlighet, ärr i eller på kroppen, gamla ”lårkakor” och sjukdomar i vår cirkulation. 

Så nu finns jag här för dig för att stödja och hjälpa dig förebyggande innan du får svullnader eller som vård om de redan har inträffat. 

Har själv råkat ut för dålig eftervård efter åderbråcksoperation där svullnad uppkom nästan direkt.  Då hade jag redan innan operationen gärna fått rådet att besöka en lymfterapeut och fått rätt behandling. Att slippa kirurgiska ärr som hindrar lymfflödet är i min värld alltid att föredra.

Karin Carnby

Senaste artiklarna

Följ mig på Facebook